Skjemaene reguleres etter følgende kapitler i Opplæringslova med forskrifter:
- Kap. 3 Videregående opplæring med forskrifter
- Kap 4 Videregående opplæring i bedrift med forskrifter
- Kap. 12 Organ knytta til fagopplæring i bedrift
Informasjon
Før en lærekontrakt kan inngås for første gang må bedriften godkjennes. Når du søker om godkjenning må du vurdere om din bedrift har kapasitet, relevante arbeidsoppgaver og kompetanse innenfor faget for å kunne tilby opplæring til en eller flere lærlinger.
De fleste bedrifter (90%) velger å gå i samarbeid med et opplæringskontor. Det gjør de ved å tegne medlemsskap i et opplæringskontor. Som medlem får de hjelp av opplæringskontoret og ansvaret er delt. Opplæringskontoret har ansvaret for opplæringssforholdet og læreplanmålene, gjennom oppfølging, halvårssamtaler og intern plan, mens medlemsbedriften har ansvaret for arbeidsforholdet, den praktiske opplæringen og oppfølgingen i det daglige.
Noen få søker om å bli frittstående lærebedrift. Da påtar de seg til å stå ansvarlig for alt både opplæringssansvar og arbeidsgiveransvar.
Alle lærebedrifter må ha en faglig leder som ivaretar opplæringsansvaret bedriften har i henhold til opplæringsloven.
Om saksgang
Når søknaden er sendt inn, vil din bedrift bli kontaktet av fagrådgiver i programområdet for å avtale et godkjenningsmøte i din bedrift. Under møtet vil kravene til godkjenning gjennomgås, sammen med bedriftens interne planen for opplæring. Møtet referatføres og endelig godkjenning sendes ut i etterkant av dette møtet.